PICADA...tahan manteli-yrtitahnaan kerrassaan rakastuin eraalla Espanjan matkalla. Tahna on kotoisin Catalan alueelta ja kaytetty jo 1300-luvulta asti.

Tahnaa kaytetaan suurusteena erilaisissa ruoissa. Sama tyyli, kuin suomessa vehnajauhosuuruste tai ranskassa roux.

Tahnaan lisataan myos leipaa...mutta tassa ko reseptissa jatin pois.

Olen "tahnannut" ja kokeillut mita erilaisimmissa yhteyksissa...parhaiten sopii riistalle, linnulle ja possulle mielestani. Toisaalta tahna kylla menee vaikka ihan paljaaltaan lusikalla lappoen Silmänisku tai dippina.

 

Raaka-aineet:

1 kpl possun filetta
   

mantelitahna (picata, ilman leipaa ja lisana myos rosmariini ja timjami):
   
reilu kourallinen kuorittuja manteleita
   
1 kpl valkosipulin kynttä

2 kourallista tuoretta lehtipersiljaa, silputtuna
     
2 oksaa tuoretta timjamia (vain lehdet)
   
1 oksa tuoretta rosmariinia (vain lehdet)
   
ripaus merisuolahiutaleita

n. 4 rkl hyvää oliiviöljyä

 

Ohjeet:
(20 annosta)

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Siivoa filee l. poista kaikki "valkoinen". Leikkaa fileeseen syva viilto pitkittaissuunnassa. Levita filee ja leikkaa sitten viela viillot horisontaalisesti molemmin puolin...elikka filee on mahdollisimman ohut levitettyna :) sorry, toivottavasti selitys ei onnu turhan pahasti? Paukuttele viela lihavasaralla, kunnes saat aikaiseksi mahdollisimman ohuen (ja ehjan) levyn.

2. Ruskista manteleita kuumassa uunissa muutama minuutti taytetta varten. Jauha sitten kaikki taytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi morttelissa. Huom! Mortteli on ehdoton tata tahnaa tehdessa, koska silla ainoastaan saat manteleista oljyn irti ja maku on se toivottu.

3. Levita tahna fileelevyn paalle

ja kaari levy rullaksi. Levita poydalle reilun kokoinen foliopala ja laita sitten folion paalle hieman pienempi pala leivinpaperia. Aseta rulla leivinpaperin paalle ja kaari sitten tiiviiksi "makkaraksi". Sulje paat kiertamalla. Paista filetta 50min. ja anna jaahtya paketissaan. Leikkaa sitten rullasta noin 1cm paksuisia siivuja.

Tarjosin nama canapeet paahdetun leipapalan paalla, mutta et valttamatta tarvitse leipaa :)