Condenced milk= sokeroitu tiivistemaito/maitotiiviste

Condenced maidon voi ostaa purkissa, mutta kotitekoinenkin onnistuu aikas vahalla vaivalla.

Tarvitset 1 litraan tiivistemaitoa:

* 3l punaista maitoa

*15dl (n.1300g) hienosokeria

* vaniljatanko (halkaise teravalla veitsella ja kaavi sisus...lisaa sitten molemmat, seka siemenet, etta kuoret maidon joukkoon)

Laita kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut.

Anna maidon kiehua hiljalleen tunnin verran...valilla sekoitellen, jottei pala pohjaan.

Siiviloi pois vaniljatanko ja sailyta maito jaakaapissa kannellisessa astiassa.

Sailyy 2 viikkoa.


Ravintolakeittiossa meilla on tapana tehda condenced maidosta (sailykkeista) kinuskikastiketta. Purkit laitetaan vesihauteeseen ja liedelle...miedolle lammolle. Annetaan olla n. 5 tuntia. Purkista loytyykin sitten valmis kastike :) helppoa, kuin heinänteko.

 

Raaka-aineet:

pohja:
   
200 g suklaakeksejä
   
100 g suolatonta voita, sulatettuna
   
2 tl kookoshiutaleita
   
täyte:

125 g suolatonta voita
     
400 g condensed milk
   
90 g hienosokeria
     
3 rkl vaahterasiirappia
     
250 g tummaa suklaata
     
2 tl kasviöljyä


Ohjeet:
(10 annosta)

1. Varaa 20-25cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja vuoraa se leivinpaperilla.

2. Laita keksit, sulatettu voi (100g) ja kookoshiutaleet yleiskoneeseen ja pyorayta murumassaksi. Painele vuoan pohjalle tiiviisti. Laita jaakaappiin.


3. Laita kattilaan 125 g voita, condensed milk, sokeri ja siirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele miedolla lammolla kokoajan sekoittaen 15 min. kunnes sokeri on sulanut ja seos saennut. Lopputulos on vahan taikinamainen, paksu kastike. Jaahdyta hieman ja kaada sitten murupohjan paalle vuokaan. Laita jaakaappiin puoleksi tunniksi.


4. Sulata suklaa vesihauteessa ja kunnes on sulanut sekoita joukkoon oljy. Kaada suklaa vuokaan taytteen paalle ja anna olla jaakaapissa, kunnes suklaa on kovettunut.

Kastele terava veitsi kuumaan veteen ennen leivoksen leikkaamista.