Raaka-aineet:

kastikeliemi:
    
1 kpl helmikana (n.1.3kg)
    
1 rkl kasvioljya paistamiseen
    
1 rkl voita paistamiseen
    
4 kpl salottisipulia, kuorittuna ja puolitettuna
    
100 g juuriselleria, kuorittuna ja kuutioituna
    
2 kpl purjoa, valkoinen osa (huuhdeltuna ja suikaloituna)
    
1 kpl valkosipulinkyntta, kuorittuna
    
ripaus merisuolahiutaleita
    
2 dl kuivaa valkoviiniä
    
1 rkl kokonaisia mustapippureita
    
2 kpl laakerinlehteä
    
100 ml cassis likooria
    
oksa tuoretta timjamia
    
oksa tuoretta rosmariinia
    
pyree:
    
250 g mustajuurta
    
tilkka kermaa
    
tilkka vettä
    
ripaus merisuolahiutaleita
    
mantelitahna:
    
20-30 kpl manteleita kuorittuna
    
1 kpl valkosipulinkyntta(pieni), kuorittuna ja murskattuna
    
tilkka oliiviöljyä
    
ripaus suolaa
    
2 rkl tuoretta lehtipersiljasilppua

   

Ohjeet:

(1 annos)

1. Poista kokonaisesta (siivotusta) helmikanasta rintapalat. Jata palojen paalle nahka. Leikkaa sitten loput kanasta kuuteen osaan (koivet, siivet, keho kahtia). Kuumenna oljy-voiseos tilavassa paistinpannussa/kasarissa. Varaa itsellesi myos tilava kattila.


Mausta rintapalat kevyesti suolalla. Kun oljy-voiseos on hyvin kuuma ruskista pannulla rintapalat molemmin puolin nopeasti (30 s./puoli) ja siirra ne sitten syrjaan jaahtymaan.

 

Ruskista pannulla seuraavaksi loput kana/luupalat kauttaaltaan hyvin ja siirra kattilaan. Lisaa pannulle seuraavaksi salotit, purjot, selleri, valkosipuli ja ripaus merisuolahiutaleita (suola nopeuttaa nesteen poistumista kasviksista). Ruskista kasviksia kokoajan sekoittaen muutama minuutti, kunnes ovat ruskeita mutteivat palaneita :). Siirra kattilaan lihojen/luiden joukkoon. Lisaa sitten paistinpannulle valkoviini ja anna kiehua...raaputtele samalla pannun pohja puhtaaksi, jotta saat kaiken mahdollisen maun irti. Lisaa kattilaan.


Kaada sitten kattilaan kylmaa vetta, kunnes kasvikset ja lihat/luut ovat peitossa (n.1 1/2 l). Lisaa mustapippurit ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja poista pinnalle kertyva vaahto ja rasva hyvin. Keittele keskilammolla vah. 2 tuntia.


Leikkaa kuumuuden kestavasta tuorekelmusta kaksi palaa. Laita paalle ruskistamasi rintapalat ja lisaa paalle yksi timjaminoksa kummallekin. Kaari rintapalat tiukasti kelmuun(siis kaksi
pakettia) karkkipaperityyliin. Sido paat solmuun. Laita paketit kiehuttamaasi liemeen (laitoin liemessa olevat koipipalat paalle painoksi, jotta paketit pysyivat pinnan alla). Kypsenna nain rintapaloja 13 min. ja nosta ne sitten syrjaan jaahtymaan (ala aukaise pakettia).

Siiviloi liemi ja laita puhtaaseen kattilaan. Jatka kiehuttamista kovalla lammolla, kunnes liemi on haihtunut puoleen n. 15min). Lisaa joukkoon Cassis, seka timjami ja rosmariini. Jatka kiehuttamista (n. 15min.), kunnes liemi on taas haihtunut noin puoleen. Siiviloi yrtit pois. Maista ja mausta ripauksella suolaa, jos on tarvis.

 

 

 

2. Valmista mantelitahna liemen kiehuttamisen aikana. Laita mantelit uunipellille ja kuumaan uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes ovat paahtuneet kauniin kullanruskeiksi. Laita mortteliin valkosipuli ja ripaus suolaa. Hienonna tahnaksi. Lisaa sitten murskatut mantelit ja hieman oljya. Hienonna tahnaksi, kunnes manteli on taysin sekoittunut valkosipulin kanssa. Lisaa joukkoon persilja ja tarvittaessa hieman oljya. Jatka hienontamista, kunnes saat aikaiseksi mahdollisimman tasaisen tahnan. Huom! ole saastavainen suolan kanssa, tahnan ei ole tarkoitus olla suolainen, vaan makeahko ja pahkinainen.

 

Poista rintapaloista kelmu. Voitele rintapalat mantelimassalla ja liita yhteen. Tee kuoritusta (kayta kypsaa paarynaa) paarynasta pallo paaksi ja ovaalin muotoinen pala rinnaksi linnulle. Peita tama kokonaisuus ohueksi kaulitulla lehtitaikinalla ja koeta saada aikaiseksi taikinoitu lintu.

Liita taikinan saumat hyvin yhteen. Voitele lopputulos kananmunalla. Kuumenna uuni 180 asteiseksi (kiertoilma 160). Paista lintua uunissa noin 30 min. tai kunnes taikina on kypsa ja liha kuuma. Taikinan tulee olla ohut, joten se ei jaa raa`aksi.




3. Valmista mustajuuripyree myos liemen kiehuttamisen aikana: Varaa itsellesi kulhollinen kylmaa vetta ja purista joukkoon tilkka sitruunamehua (estamaan mustajuuren tummumisen...siis mustajuuri on nimestaan huolimatta kuorittuna vitivalkoinen). Kuori mustajuuret valuvan kylman veden alla, pilko sitamukaa ja laita palat suoraan sitruunaveteen.


Jata pari ohutta suikaletta mustajuurta koristeeksi (laita uunipellille leivinpaperin paalle ja kuivaa 50 asteisessa uunissa noin 1 tunti, tai kunnes ovat rapeat). Taman voi tietysti tehda aikaisemmin...jos kotona ei ole kaytossa kahta uunia :)


Laita palat sitten sitruunavedesta kattilaan ja kaada paalle kylmaa vetta ja kermaa, kunnes ovat peitossa. Kiehuttele keskilammolla noin 30min. (aika riippuu palojen koosta) kunnes mustajuuri on kypsaa ja melkein sosetta. Nestetta kattilassa ei pitaisi tassa vaiheessa juurikaan olla. Painele sose siivilan lapi l. paseeraa. Maista ja mausta suolalla. Pida lampimana folion alla.


4. Kuumenna tilkka oljya paistinpannulla savuavan kuumaksi sienille. Kiehuta vetta pieni kattilallinen parsalle.


Paista sienia 2 min. kunnes juuri alkavat poistaa nestetta...valmis

 

Kiehauta parsakaalit (napsauta puinen pala pois juuresta ensin) noin 2 min. kunnes ovat al dente.




5. Kokoa annos. Laita pohjalle peiliksi kastike. Lisaa paalle sienet pesaksi ja aseta paalle sitten lintu. Lisaa pesan reunoille parsakaalit ja kuivatut mustajuurisuikaleet. Tee kadella lusikalla pesan juurelle "munat" mustajuuripyreesta.