Tuore kotitekoinen kanaliemi on jokaisen arvonsa tuntevan kokkailijan perustarvike...siita saa parhaat pohjat keitoille ja kastikkeille, pataruokiin jne.

Kanaliemi sopii mainiosti mm. kanalle, possulle, lampaalle, lihaisille kaloille (esim. monkfish) seka kaikille kasviksille.

Ostan AINA kanat/broilerit kokonaisena, hukkaan ei mene nainollen mitaan. Spock (koirani border collie) syo viela liemen "jatteet", eli porkkanat, sellerit, palsternakat ja lihat...hehh, yleensa istuu odottelemassa keittion nurkassa liemen valmistumista aivan uskomattomalla pitkajannitteisyydella :))

Valmistan liemen kerran viikossa ja saastan lienta varten myos mm. herkkusienten kuoret ja ylikypsat tomaatit.

Jos meinaat kayttaa liemen mausteisiin ruokiin (thai, intia...), niin lisaa liemeen valmistusvaiheessa vaikka kokonaisia chilleja, inkivaarin juurta yms.

Raaka-aineet:

kanaliemi:
   
2 kpl kokonainen kana (koivet ja rintapalat lukuunottamatta)

2 kpl sellerin vartta, pilkottuna
   
2 kpl porkkanaa, pilkottuna
   
1 kpl purjoa, huuhdeltuna ja paloiteltuna
   
1 kpl kokonaista valkosipulia, puoliksi leikattuna (leveyssuuntaan)
   
1 kpl palsternakkaa, pilkottuna

1 kpl iso sipuli, paloiteltuna
   
2 kpl laakerinlehteä
   
1 rkl kokonaisia mustapippureita

nippu persiljan varsia

 

Ohjeet:

(valmista lienta noin 1l)

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen (kiertoilma 200).

2. Paloittele kanat ja kayta lienta varten kaikki muu, paitsi koivet ja rintapalat.

3. Laita kanapalat uunipellille ja ruskista uunissa noin puoli tuntia.

Lisaa joukkoon pilkotut sellerit, porkkanat, palsternakka,  purjo, valkosipuli ja sipuli. Jatka viela ruskistamista noin 15min. ja siirra sitten kaikki isoon tilavaan kattilaan.

Kaada viela pellille kuumaa vetta ja raaputtele pelti puhtaaksi. Kaada "huuhteluvesi" kanojen ja vihannesten joukkoon kattilaan.

Lisaa paalle kylmaa vetta, kunnes peittyvat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle ilmestyvaa vaahto ja rasva pois lusikalla.

Lisaa joukkoon laakerinlehdet, pippurit ja persiljat.

Kiehuttele lienta hiljalleen noin 4 tuntia. Pida huoli, etta kuorit pinnalle ilmaantuvan rasvan ja vaahdon keittamisen aikana...mita rasvattomaksi saat liemen, sen maukkaampi on lopputulos. Tasta johtuen lienta ei kannata kiehuttaa liian kovaa, koska talloin rasva ei nouse pintaan, vaan sekoittuu liemeen.

4. Siiviloi liemi talteen. Painele kauhalla hyvin siiviloidessasi, jotta saat liemeen kaiken  maun vihanneksista ja kanoista.

5. Jaahdyta liemi ja sailyta jaakaapissa. Liemen voit myos pakastaa myohempaa kayttoa varten.