Napoleonin "kukistaja" Waterloon taistelussa (1815) Arthur Wellesley, sittemmin Welligtonin Herttua oli erittain valikoiva ruokamieltymyksiensa suhteen. Han kyllakin rakasti haranlihaa, sienia (kuten tryffeli), madeiraviinia ja pateeta taikinassa kypsytettyna.

Herttualla tyoskentelevat huippukokit saivatkin kayttaa kaiken tietotaitonsa miellyttaakseen isantaa. Taman kokkien "painajaisen" tuotoksena syntyi herkullinen taikinoitu haranfilee, joka nimettiin herttuan mukaan "beef Wellington". Herttua vaati taman ruokalajin jokaiseen kestittamaansa ruokatilaisuuteen.

Beef Welligton oli myos presidentti Richard Nixonin lempiruokaa.

Ranskalaiset kokit eivat tykkaa kayttaa nimea Welligtonin mukaan arvatenkin...joten Ranskassa sita kutsutaankin "Filet de Boeuf en Cro-te" l. harkaa taikinassa. Heh :) katkera se on havio Itku

Beef Welligton valmistetaan joko kokonaisena fileena tai sitten yksittaisina annoksina. Henkilokohtaisesti pidan enemman tasta kokonaisesta komeudesta.

Filee ruskistetaan ja jaahdytetaan. Paalle sivellaan alkuperaisen ohjeen mukaan hanhenmaksaa ja paistettua "sienimuhennosta". Itse en ole kuuman pateen ystava ja vaihdoinkin taman parman kinkkuun Silmänisku...onhan se tietysti myos kukkaroystavallisempi vaihtoehto.

Sitten filee kiedotaan lehtitaikinaan ja paistellaan kauniin kultaiseksi.

Liha ei enaa tassa vaiheessa kypsy, ainoastaan taikina! Ole tarkka haluamastasi kypsyysasteesta, ennenkuin kaarit taikinaan.

Beef Wellingtonin kanssa kastikkeena tarjoilet mielellaan Bearnaise, Colbert, Madeira, Perigourdine tai Chateubriand... 

 

 

 

Raaka-aineet:

1 rkl oliiviöljyä

n.1 kg naudan sisafile, "paketoi" filee sidontanarulla, jotta paistuu tasaisesti.

nokare voita, paistamiseen

3 kpl salottisipulia, hienoksi silputtuna

n. 20 g kuivattuja sekalaisia metsasienia (liota kuumassa vedessa noin 20 min.)

1/2 dl tuoretta lehtipersiljaa, hienoksi silputtuna           

500 g lehtitaikinaa

2 kpl kananmunan keltuaista            

1 kpl kanaliemikuutio

1/2 dl kuivaa valkoviinia           

1 tl dijon sinappia

ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

6 kpl parmankinkkusuikaleita


Ohjeet:

6 annosta


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna pannulla oljy ja paista lihafilee mahdollisimman nopeasti, kunnes on kauttaaltaan ruskea. Laita filee sitten uuniin noin 20 minuutiksi (liha on nain medium).

2. Kuumenna voi pannulla. Lisaa salottisipulit ja paistele, kunnes vahan pehmenevat. Lisaa joukkoon liottamasi sienet ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisaa liemikuutio seka valkoviini ja paista kunnes viini on melkein haihtunut. Lisaa Dijon-sinappi. Siirra pois levylta ja sekoita joukkoon persilja seka mausta suolalla ja pippurilla.


3. Kun liha on paistunut, jaahdyta se ja poista naru.

4. Puolita lehtitaikina ja kaulitse molemmat puolet n. 1/2cm paksuisiksi levyiksi (jauhotetulla pyodalla).

5. Laita poydalle reilu pala keittiokelmua. Levita paalle parmankinkku vieriviereen. Lisaa kinkun paalle sieniseos.

Aseta keskelle kypsennetty liha.

Kaari kelmun avulla parmankinkku lihan ymparille ja poista kelmu. Voitele lehtitaikina kananmunankeltuaisella ja aseta liharulla taikinan keskelle. Laita paalle toinen taikinan pala ja liita reunat yhteen hyvin. Voitele teos taas kananmunankeltuaisella ja lisaa lopputaikinasta jotain koristeita jos haluat. Voitele viela koristeet.

Laita koko komeus uuniin ja paista n. 40 min. tai kunnes taikina on kauniin ruskea.